2010. június 27., vasárnap

Párból család

Gyermekeddel a kórházból hazakerülve az eddigi életed gyökeresen megváltozik. Akármennyire készültél rá, akárhány könyvet, cikket, véleményt olvastál, akárhány szülővel beszéltél erről, abban a pillanatban, amikor valóban ott tartod gyermekedet a kezedben azzal a pillanattal ezek az "előtanulmányok" kicsit homályosabbak, és nem tudod használni a sok okos tanácsot a Te életedben. Ez normális, nem érdemes azon töprengeni, hogy vajon csak Nálad van-e másként, mint ahogy a nagykönyvekben meg van írva. Nem csak Nálad, csak arról nem írnak, nem beszélnek...
Erre a teljesen új szituációra nem lehet felkészülni könyvekből. Párkapcsolatunk új dimenzióba lép, hirtelen család lesz belőle egy kis jövevénynek köszönhetően. Ez mindenkinek új kihívást jelent, mindenki próbálja tanulni a szerepét. Mi nők próbáljuk az anyaszerepet minél jobban felvenni, közben a női szerepeinkről átmenetileg meg is feledkezünk. Itt az anyaszerep tanulásán felül a nagyobb feladat, hogy a két szerepet (anya és nő) együtt tudjuk használni a megfelelő összhangban. Egyik szerepünk szerint az újdonsült család "tyúkanyói" vagyunk, másik szerint maradtunk társak egy párkapcsolatban. Apa oldalról is hasonlóan új szerepek tanulásáról szól ez az időszak.
Segítsük egymást az új szerepek megtalálásában, megtanulásában, alkalmazásában, hogy az újonnan alakult család mihamarabb mindenkinek az új és boldog életszíntere lehessen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése