2010. június 16., szerda

Én következem!

A gyerek melletti teendők várhatnak... szinte mind... szánjunk hát időt magunkra!
Az első hetekben persze alig marad kieső idő, amit nem a gyermekünk etetésével, pelenkázásával, altatásával, fejéssel, sterilizálással, stb töltünk. Ezeket a pici kieső időket használjuk ezekben a rázós hetekben mindenképpen pihenésre. Ha van segítségünk, anya, anyós, sógornő, tudassuk velük, hogy miben lehetnek segítségünkre. A legjobb ilyenkor, ha minden mást ők vesznek a vállukra a babán kívül. Tehát ne legyenek félreértésben, hogy ebben az időszakban átjönnek "babázni", hogy Te rendet tudja rakni, hanem fordítva! Átjönnek rendet rakni, hogy Te tudj babázni! Ez nagyon fontos az első egy-két hétben.
A Suttogó titkai c. könyv első részében egy bizonyos 4É módszert ismertetnek, ahol mindegyik É betűnek van egy megfelelője: Étkezés, Ébrenlét, Édes álom, ÉN. Tehát itt is az egyik fő pont a negyedik É az ÉN-t helyezi a központba.
Aztán ez mindig lazul, próbálod Te is megcsinálni a dolgokat, mindig egyre többet, ahogy alakul a napirendetek a babával. Még ilyenkor is, és még sokáig érdemes az alvásidőket Neked is egy kis pihenéssel tölteni, ha nem is az egész alvásidőt, de adj magadnak egy kis feltöltődésre elegendő szusszanást. Nehéz megtenni, amikor amúgy szalad a lakás, vagy mindenféle elintéznivalód van, de meghálálja magát, ha kipihentebb vagy. Türelmesebb leszel, nyugodtabb, ami mindenkinek jó, beleértve a környezetedben lévő embereket, így a párodat is. Biztos lehetsz benne, hogy a férjed jobban értékeli, ha egy mosollyal várod haza kupiban, mintha a ragyogó lakásban nem lehet hozzád szólni a fáradtságtól.
A fáradtság egyébként is nagyon rossz hatással van az idegrendszeredre, és kialakul az az ördögi kör, amiből aztán nem látni a kiutat: fáradt és ingerlékeny anyuka bajlódik a nyűgös gyerekkel, akihez mind kevesebb türelme van, még fáradtabb lesz, és ezzel párhuzamosan a gyerek még nyűgösebb. Ezt a vonalat is érdemes meggondolni, amikor "leállítjuk" magunkat egy kis pihenőre.
Bevásárlást, háztartási munkákat időzítsük hétvégére, amikor párunk is be tud segíteni! Neki is nagy a teherbírása, csak ki kell hozni belőle! Ehhez azonban érdemes elolvasni az előző bejegyzést, amiben arról volt szó, hogy hogyan tudjuk hatékonyan rávenni párunkat a segítségnyújtásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése