2010. június 2., szerda

Szex szülés után - egy gondolat

Alapvetően két hozzáállás tapasztalható a szülés utáni szex-szel kapcsolatban. Az egyik, hogy alig várjuk a 6 hetes gyerekágy utáni vizsgálatot, hogy végre kiderüljön, hogy minden rendben és az orvos is áldását adja a további felhőtlen együttlétekre. Ez a szerencsésebb eset, és a ritkább is. A másik oldal remegve várja ugyanezt a vizsgálatot, ami valószínűleg azt az eredményt hozza, ami után "nincs menekvés", ami a szexet illeti.
Ha a férfi oldaláról tekintjük a dolgot, akkor nem kérdés, hogy melyik a jobb hozzáállás... De mi szeretnénk inkább a női oldalról vizsgálódni.
Már a várandósság alatt is foglalkozunk a kérdéssel (talán akkor több időnk is van rá, mint a baba megszületése után), hogy vajon hogy alakul az addig harmonikus, vagy akár nem annyira harmonikus szexuális kapcsolatunk párunkkal. a szülés utáni szex fájni fog-e, lesz-e hozzá kedvem, lesz-e rá alkalom, és további megválaszolatlan, nyitott kérdések.
Aztán amikor becsöppen az életünkbe a gyermekünk, akkor hirtelen minden körülötte forog és az addigi kérdéseink mintha sosem lettek volna, elfelejtjük őket... egy időre... aztán szépen lassan visszacsordogálnak az életünkbe, és ez így természetes.
Így a szex kérdésköre is előtérbe kerül újra, vagy magunktól, vagy a férjünk óvatos unszolására.
Mivel a párkapcsolat igen fontos részét képezi a testi együttlét, így ha abba a táborba tartozol, akik remegősen mennek arra a bizonyos 6 hetes kontrollra, akkor próbáld meg először is magadban elrendezni ezt a kérdést. Ha az orvosod a vizsgálatnál azt állapítja meg, hogy minden rendben, ez egyfajta megnyugvás, hogy egészségügyileg minden rendben. Már ez a gondolat is dolgozhat benned, hogy ez mindenképp kell a szexuális élethez és ez Neked megadatott.
Ezután próbáld megválaszolni azt a kérdést, hogy mit vársz el magadtól a szexualitás terén. Szeretnél a párodnak (és persze magadnak is) megfelelni azzal, hogy megpróbálkozol visszahozni a szexuális életeteket a baba születése előtti helyzetre? Vagy inkább szeretnéd ha még egy kicsit nyugalomban tölthetnéd a sírás, etetés, pelenkázás közötti pici időket? Mindegy melyik pontra jutsz el, csak lényeg, hogy Te tudd magadról, hogy mit szeretnél. Aztán ha magadban sikerült ezt tisztázni, oszd meg a gondolataidat a pároddal. Hidd el, hogy neki is kell ebben az új élethelyzetben az iránymutatás, és ha Te ezt ebben a fontos témában megadod neki, hálás lesz érte.
Ha arra a pontra jutottál, hogy jó lenne kicsit összebújni, de ennyi elég, akkor ezt, ha félsz a fájdalomtól, de egyébként szeretnéd az együttlétet, akkor azt... Ha csak egyszerűen aludni szeretnél, amikor a baba körül nincs teendő, akkor azt is. Így attól a ponttól, hogy megosztottad vele ezt, együtt tudtok haladni a következő lépcsőkig.
A szexuális vágy visszatérését befolyásoló rengeteg dolog közül érintettünk most egyet. A többi hatással, befolyásoló tényezővel is hamarosan foglalkozunk itt a blogon... és mélyebbre ásunk.
Várlak vissza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése