2010. június 6., vasárnap

Alakformálás

Szülés után hamar eljön az a pillanat, hogy igényünk van arra, hogy újra nővé váljunk, akkor jön vissza az életünkbe az alakformálás. Az alakformálásról mindenkinek más jut eszébe, van akinek a lassabb, inkább nyújtó gyakorlatsorokat előtérbe helyező jóga, pilates, van akinek az izzasztó aerobic órák és még lehetne sorolni a különböző alakformálás címszó alatt futó lehetőségeket.
Szülés után egy picit átalakul a kép, hiszen egy ideig mindenképpen kímélő mozgásformát kell választanunk, és csak utána térhetünk vissza az intenzívebb mozgásformákra. Mint szinte mindenben itt is a fokozatosság elve érvényesül. Sok mindentől függ ennek a fokozatosságnak is a léptéke. Például függ a várandósság előtti fizikai állapottól, a várandósság alatti fittségtől, a szülés körülményétől, orvosi ajánlástól, és így tovább.
Általános alapelvek azonban vannak, amik egyéntől függően kilenghetnek, de a fő vonal mindenkinél ugyanaz, csak az időbeliség alakul másként.
Ezeket az alapelveket szeretném az alábbiakban összeszedni:
Az első szakasz a szülés után a gyermekágyi időszak, ami nagyjából 6 hét. Ez alatt az intimtorna, gátizomtorna javasolt, de azok közül is csak az enyhébb gyakorlatok. Erről volt szó egy korábbi bejegyzésben.
Következő szakasz a gyermekágy után az a szakasz, mikor szoptatsz. Sebeink begyógyultak, újra erősödünk, azonban még nagyon oda kell figyelnünk, hogy ne vigyük túlzásba az erőfeszítéseket, a szoptatás miatt. A nagyon intenzív sport kedvezőtlenül befolyásolja az anyatej termelődését, és egyes tanulmányok szerint a tej íze is megváltozik például egy jó kiadós sport utáni izomláz hatására. Ebben az időszakban javasolt mozgásformák például a séta, amit a babával együtt is végezhetsz. (egyébként is érdemes rá sort keríteni, hogy friss levegőt szívjatok mindketten, és ha ez még egy kis alakformálással is párosul, akkor csak nyerhetsz vele)
A babával együtt végezhető mozgás lehet még a baba-mama torna, baba-mama jóga.
Ha egy kis időt tudsz csípni baba nélkül, akkor az úszás javasolt, különösen a hátfájdalmakra, hát- és mellizmok erősítésére. Ezen kívül gerinctorna, callanetics, pilates, biciklizés (ez babával együtt is megoldható).
Ahogy telik ez a szoptatós időszak annál intenzívebben végezheted ezeket a sportokat, jöhetnek a kicsit megerőltetőbb gyakorlatsorok, jöhetnek az első aerobic-órák, edzőterem, futás, és bármi, amihez kedved van.
Végül pedig átlépünk a szoptatás utáni időszakra, ami alakformálás tekintetében már ugyanolyan, mint szülés előtt.
Egy bíztató gondolat: a bicepszeddel egy ideig garantáltan nem kell foglalkoznod, azt megteszi a hamar 10 kg feletti súlyt elérő babucid :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése