2010. június 5., szombat

Társas kapcsolatok

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott párkapcsolatunk legyen hozzájárul, hogy az egyéb kapcsolatainkat, barátit, rokonit egyaránt ápoljuk. Ez segít abban, hogy ne az legyen a nap fénypontja, hogy apa hazaér, és Te alig várod, hogy elmeséld neki, hogy mit csinált a gyermeketek, mit evett, hányszor pelenkáztad, stb... amikor ő lehet, hogy egy végigdolgozott nap után egész más beszélgetésre vágyik Veled, a társával. Ezt nem is fejtegetném most bővebben, inkább térjünk vissza arra, hogy miben tudnak segíteni az egyéb társas kapcsolatok ebben a helyzetben. Lássuk mit érdemes tennünk:
Ápoljuk a régi barátságokat - régi ismerősök, régi barátok... velük ugyanúgy, mint a baba születése előtt mindenről lehet beszélni - ezzel nem érzed majd magad izolálva a társadalomtól
Kössünk újakat! - Baba-mama klubban, játszóházban, babaúszáson, játszótéren egy érdeklődési körrel rendelkező anyákkal köthetsz új ismeretséget, barátságot. Velük minden olyan dologban tudsz osztozni ami a babával kapcsolatos, ami aggaszt, amire büszke vagy, ami kérdésed van, vagy amivel kapcsolatban olyan tapasztalatod, amit Te osztasz meg szívesen. Ők is szívesen beszélnek erről, így teljes az összhang. (Ha egy szingli barátnőddel szeretnéd megosztani ezeket a dolgokat, azt egyikőtök sem fogja élvezni.)
Utazz el egy távoli rokonhoz, ismerőshöz - a gyerekfelügyelet megoldásától függően babástól, vagy nélküle... élmény szempontból mindegy :) ez megint csak kizökkent a hétköznapok állandóságából, és egy időre meríthetsz belőle energiát.
Ha ezekre a kapcsolatápolásokra sort tudsz keríteni, nagy esély van arra, hogy a pároddal már olyan dolgokról akarsz majd beszélni, ami őt is valóban érdekel, vagy nyitott vagy konkrétan RÁ is, hogy ő meséljen, és Te szívesen meghallgatod, hiszen már nem érzed magad olyan elnyomottnak, hogy mindent hirtelen rá akarsz zúdítani.
Úgyhogy a kapcsolatápolás minden szinten ajánlott. Mint egyébként az életed bármely szakaszában. Ezzel is azt erősítheted magadban, hogy azért nem fordult fel fenekestől a világ, és ez is egy lépéssel közelebb vihet az összhangban önmagammal állapothoz.

1 megjegyzés:

  1. Moncs, nagyon tetszik ahogy, és amit írsz. Betettelek a reader-emben, mindig olvasni foglak. :-)

    http://kisvallalkozzokosan.blogspot.com/
    http://scrap-kreatura.blogspot.com/

    VálaszTörlés