2010. június 9., szerda

Tabuk nélkül 2. - Nem kíván a férjem!

A tegnapi bejegyzéshez kapcsolódóan most annak ellenkezőjét járjuk körbe egy kicsit. Tegnap azt néztük meg, mit tehetünk, ha mi nők nem kívánjuk a szexuális együttlétet. Ma vegyük górcső alá, hogy mi állhat annak hátterében, ha minket nem kíván a partnerünk a szülés után, és szintén azt, hogy mit tehetünk a megoldás érdekében.
A leggyakoribb lelki háttér a férfiaknál az, hogy ő maga nem tudja az újdonsült anyát összehozni a szerető szereppel (igazán meg sem fogalmazódik a párunkban). Számára elsőként most anya vagy, a másik énedről megfeledkezik. Nos erre a gyógyír: Juttasd eszébe, hogy TE, mint NŐ azért még ugyanúgy ott vagy, csak közben egy csodás szerepet tanulsz az élettől. De Te emellett ugyanaz vagy, akit ő szeret, akivel annyit nevetett, szórakozott, beszélgetett, szerelmeskedett. Ha ezeket mind felidézed neki, akkor észrevétlenül is visszacsöppen egy olyan állapotba, ahol Te a NŐ voltál. Végül is megtalálni az anyaszerepben újra a nőt ebben az esetben az ő dolga, és Te segítesz neki ebben.
A másik gyakori ok, hogy ő maga nem találja a helyét ebben az új helyzetben. Hirtelen családapa lett, a kizárólag az ő kis felesége, társa most hirtelen mással foglalkozik, tetejébe ideje, energiája nagy részét (vagy az egészet) le is köti ez a Másvalaki. Mi marad neki? Hogy viselkedjen ebben a helyzetben? Hogyan maradjon ő is közel hozzád, ha egyszer neked nincs is rá időd? Mit tegyen, ha ő nem tud, vagy nem akar beszállni ebbe a szülő, majd szerető szerepcserébe? Ebben is tudsz segíteni. Nem tudja szétválasztani azt a két fő szerepet, ami mostantól fennáll a kapcsolatban. Beszélgetni erről mindenekelőtt! Hagyd, hogy elmondja, ő hogyan éli meg ezt a nagy változást, ami betört az életetekbe. Bátorítsd teljes őszinteségre, nyugtasd meg, hogy megérted. A cél,hogy elmondjon valóban mindent, ami ezzel kapcsolatban zavarja (ez a lelki okokon kívül lehet egy egyszerű alakváltozással kapcsolatos probléma is! De ezt is hagyd, hogy elmondja, hitesd el vele, hogy nem fogsz megsértődni, nyugodtan ezt is beleveheti, ha zavarja).
Meséltesd el vele, hogy mire vágyna, milyen programokra. Séta, vacsora kettesben, barátokkal felnőttes találka... bármi, amit úgy érez, hogy hiányzik ahhoz, hogy újra közel érezze magát hozzád, mert ennek már egyenes következménye a szexuális vonzalom ismét. Itt is meghatározó a türelem, de nem a passzivitás! Mert lehet, hogy Te azt gondolod, hogy türelmesen vársz, közben pedig a problémák egyre csak halmozódnak. Találd meg az egyensúlyt a tolakodás (ne érezze azt, hogy folyton lovagolsz ezen a témán) és a teljes passzivitás között!
Ha van véleményed a témáról, vagy van ilyen irányú tapasztalatod, oszd meg velünk!

1 megjegyzés:

  1. A gyerek születése után "tilos" a partnert apának szólítani ha kettesben vagytok, mert ezzel ténylegesen azt a szerepét erősíted meg és nem a férfi mibenlétét. Érzékeltetned kell, hogy neked ő férfi maradt, te meg neki nő! Ráadásul a nők szexuálisan is kiteljesednek a szülést követően. :-)
    A gyerek előtt természetesen nem tilos apának szólítanod, sőt.... ;-)

    VálaszTörlés