2010. június 11., péntek

Fogamzásgátlás szülés után

Szülés után hamar újra terítékre kerül a fogamzásgátlás kérdése. Az első gyermek megszületése után kicsit szélesebb a fogamzásgátlók köre, mert már méhen belüli fogamzásgátlást is alkalmazhatunk. De ezt sem rögtön a szülés után, tehát menjünk sorban.

Az első pár hétben, de inkább 1-2 hónapban, amíg a szervezeted regenerálódik, nem ajánlatos pár ismert fogamzásgátló szert alkalmazni, mint például a pesszárium, a különféle kenőcsök, amik hímivarsejt ölő anyagokat tartalmaznak. Azt a területet egyelőre hagyjuk békén, hogy szépen rendbe jöhessen.

Szoptatás alatt: a szoptatás alatti időszakot ketté lehet bontani két további szakaszra, mégpedig az első menstruációig és onnantól a szoptatási időszak végéig.

Viszonylag elterjedt tévhit, hogy szoptatási időszak alatt, amíg az első menszesz nem jelentkezik, addig nem lehet teherbe esni. Ez olyan formában állja meg csak a helyét, hogy kevésbé valószínű, de megeshet. Úgyhogy ha minden eshetőségre fel akarunk készülni, akkor már ezt az időszakot is tekintsük úgy, hogy védekezzünk az ebben az időszakban megengedhető módszerekkel. Ezzel a hozzáállással már ugyanehhez az időszakhoz tartozik a havi vérzés jelentkezése utáni, de még szoptatós időszak is.

Lássuk mik lehetnek ezek a fogamzásgátló módok: Az óvszer természetesen megfelelő, hiszen semmilyen mellékhatása nincs. A tabletták közül viszont a többségük fennakad a rostán, mert olyan anyagokat tartalmazhatnak, amik rossz irányban befolyásolják a tej termelődését, mennyiségét, minőségét, és egyes összetevők kiválasztódnak a tejben és így már közvetlenül a csecsemőre is hatással vannak. Vannak azonban kifejezetten erre az időszakra megfelelő tabletták, ha mindenképp tabletta-hívő vagy, ebben az orvosod tud segíteni, hogy melyik a legmegfelelőbb. Illetve itt már számításba jöhetnek a méhen belüli megoldások, például a spirál.

A szoptatási időszak befejeztével vissza lehet térni bármely, korábban már bevált fogamzásgátló módszerünkhöz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése