2010. július 23., péntek

Libidó - eltűnt, de mikor tér vissza?

A libidó eltűnése a várandósság alatt, vagy szülés után a szoptatás alatt szinte törvényszerű. Sok mindent a hormonok játékának tulajdonítunk ilyenkor, ez esetben is ők az elsődleges okozói a jelenségnek. A biológiai magyarázatába nem mennék bele, erről sok orvosi oldalon, lapban tájékozódhatsz. Érdemes elolvasni, hogy mi van a háttérben a tudomány szemszögéből, azonban a visszatérés a normális kerékvágásba a szexet illetően mindenképp lelki síkon történik, ha a hormonok már visszatértek a régi termelési mennyiségeikhez.
A szülés után eltűnt libidó egy átmeneti állapot, teljesen normális, hogy kevesebbszer, vagy egyáltalán nem kívánod az együttlétet! Ez a megváltozott élethelyzetben - hogy a gyermeketek megérkezésével családdá váltatok - érthető, és a párod is érti. Ha úgy érzed, hogy mégsem érti ösztönösen, akkor mondd el neki!
Rendben elfogadom, hogy eltűnt, de mikor tér vissza?
Nagyjából egy éven belül számítani lehet a szexuális érdeklődés visszatértésére lelkileg. Ha egy éven túl tart az állapot, hogy nem kívánatos számodra a szexuális kapcsolat, akkor kicsit mélyebben kell vizsgálódni, mert nem valószínű, hogy az még mindig a szülés utáni megváltozott állapot/depresszió/megváltozott alak lelki mellékhatása. Ilyen esetben érdemes szakember segítségét kérni, ha nem boldogultok a probléma gyökerének megtalálásával. Tehát, ha határozott választ akarunk a "mikor" kérdésre, akkor a szülés után 3-4. héttől egy évig terjedő időintervallum a helyes megfogalmazás. Természetesen rengeteg minden befolyásolja például, hogy előtte milyen volt a szexuális életetek, ki hogyan és mikor találja meg az új szerepeit, Te mennyire tudod elfogadni magad.
Összefoglalva tehát a libidó visszatérésével kapcsolatban is légy türelmes magaddal, hagyd, hogy a lelked is regenerálódhasson a testeddel együtt, viszont figyeld azokat a jeleket, amik arra utalnak, hogy a más okból eredő problémáidat rejted a szülés utáni állapot leple alá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése